Pénz kérdés , nem pénz kérdés

Mostanság egyre gyakrabban halljuk, azért ilyen a magyar egészségügy, mert nincs pénz. Halljuk a hírekben kórházak fizetésképtelenségét, elhalasztott műtéteket. Meg lehet-e gyógyítani a magyar egészségügyet?

Igen. A magyar egészségügy beteg. Talán el kellene mennie orvoshoz, már ha lenne TAJ kártyája és 300 forintja. Önkéntes, botcsinálta doktornak kikiáltva magam, megpróbáltam elemezni, hol lehet a fekély. A legnagyobb problémát a hozzáállásban látom. Olyan gyakorlat alakult ki, hogy a betegnek hálásnak, türelmesnek kellene lennie, sőt meghunyászkodottnak.  A szakrendelésen órákat ücsörgő, ácsorgó beteg pedig nem türelmes. Egyáltalán nem az. Szeretne minél előbb az ágyában lenni. Nem pénz kérdése, hogy a héttől egyig tartó rendelési időben az orvos jó ha fél kilenckor megjelenik, de inkább kilenckor. A sorrend között fűnek és fának az ismerőse bemehet. Időpontra bejelentkezésnél is legalább egy órát kell várni. A szakrendelésre kiírt orvost elhívják műtétre és órák múlva rendel ismét. Nem pénz kérdése, hogy az asszisztensnő gunyoros, rendreutasító a türelmetlenkedőkkel. Ha a beteg bejutott és kórházi ellátásra szorul, további tapasztalatokat szerezhet a pénzhiány és a nem pénzhiány miatti alacsony ellátásról. Két turnussal ezelőtti egészségügyi miniszterünk /M.I/ kijelentette, idézem: „ A magyar egészségügy példaértékű Európában”. Nem tudom, pozitív, vagy negatív példára gondolt-e. Elismerem, hogy a korházak többsége elavult, sőt tapasztaltam is az elavultságát, de nem pénz kérdése, hogy a takarítónők rendesen kitakarítsanak, hogy az orvosok, nővérek odafigyeljenek a betegre. Tudom ez általánosítás. Mostanában a tapasztalataim rosszak. Már említettem a pénzhiányt. Ebbe a pénzhiányba is bele tudnék doktorkodni. Rengeteg az adminisztrációs kötelezettség az egészségügyben. A bekért adatokat ellenőrizni kell, feldolgozni, kiértékelni. Rengeteg ember fizetésére, székházak fenntartására megy el olyan pénz, amit a kórházaknak lehetne adni, hogy felújítsák az épületeket, új bútorokat, eszközöket vegyenek. Csak egy példa a fölösleges adminisztrációra. Az orvosnak nyilvántartást kell vezetnie minden egyes felírt receptről az alábbi adatokkal: dátum, gyógyszer neve, felírt mennyiség, diagnózis, BNO-kód, recept 18 jegyű azonosítója, TAJ-szám. Ezekről negyedévente jelentést kell készítenie. Ezeket az adatok a gyógyszertáraktól is kérik. Túladminisztrálás, ami egyrészről több embert igényel, másrészről elveszi az orvosok idejét a gyógyítástól.

A magyar egészségügy gyógyíthatatlan. Miért nem lehet pénzzel, pénz nélkül meggyógyítani? Egyetlen kormány nem mer hozzányúlni. Olyan, mint egy kártyavár. Az egyik lapjához hozzáérsz és összeomlik az egész.